2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Nekilnojamo turto rinka 2012


Daug jau girdėta įvairių nuomonių apie nekilnojamo turto rinką 2012 metais. Bankai ir su jais susijusios įmonės nuolatos tvirtina, kad tas kilimas jau visai tuoj, jau ‚visai visai‘... tik aišku artėjant prie ‚visai visai‘, tas visai vis tolsta, kaip morka pakabinta prieš nosį asilui tempiančiam vežimą. Dabar gi vėl bankai jau visai nesenai pakeitė savo pučiamą dūdelę ir nukėlė „neišvengiamą“ rinkos kilimą dar vieniems metams – iki 2013 metų.

Optimizmas – visuomet sveikintinas ir šaunus dalykas. Tačiau reikia atsižvelgti ir aplinkybes: akivaizdu, kad bankų balanso kokybė labai stipriai priklausoma nuo nekilnojamo turto rinkos, kurią formuoja daugelis faktorių, tačiau viskas susiveda į lūkesčius. Tokiomis pigiomis priemonėmis kaip vis čia pat esantis rinkos atsigavimas pigiai bandoma manipuliuoti neapsišvietusiais NT rinkos „šviesuoliais“, kurie vis dar turi didelę įtaką rinkos dinamikai, tačiau akivaizdu, kad nepakankamą, nes rinka vis dar nerodo realių atsigavimo ženklų. Deja, kartais pardavimo kainos būna labai tolimos nuo tikrųjų sandorių kainų.

Klausimas ar ji turėtų juos rodyti? O dar tikslesnis klausimas, kodėl turėtų rodyti? Tam objektyvių priežasčių nėra. Sakysite ekonomika atsigauna. Atsigauna, per stipriai pasakyta. Taip ekonomika jau kuris laikas atgauna kvapą, bet atgavimo tempas yra silpnas ir ligotas, ir iki stiprios ekonomikos dar labai toli, o gal nuo jos mes jau ir tolstame. Tą daro tokie faktoriai, kaip desperatiškas darbo jėgos mažėjimas, prie ko prisideda keli faktoriai: milžiniška emigracija, spartesnis mirtingumas nei gimstamumas, visuomenės senėjimas. 

Tai labai rimta. Lietuvos ekonomika, jau nebeturės tokios jėgos, kaip kad buvo. Ji nusilpo, silpsta toliau, ir išliks nusilpusi visam laikui. Deja, bet tokia realybė.

Kodėl apie tai kalbame, todėl kad būtent šios tendencijos formuoja NT rinką ilguoju laikotarpiu. 2012 gali būti būtent lūžio metai, kuomet visi tai suvoks. Ar tai galėtų reikšti rinkos griūtį? Jokiu būdu, nekilnojamo turto rinka jau išgyveno kardinalių pokyčių metą ir čia išliko tik kantriausi, o jie lauks iki paskutinių, tad kardinalūs pokyčiai mažai tikėtini, nes pagrindinės priežastys yra struktūrinės ir lėto pobūdžio. Nekilnojamas turtas vis dar statomas, nes visada išliks paklausa kokybiškam naujos statybos turtui, kuris iš esmės skiriasi nuo senos sovietinės statybos. Kainų išskyrimas čia taipogi galimas, nors skirtumas jau ganėtinai drastiškas ir sunku būtų tikėtis dar didesnio. 

Pabaigai tik apibendrintume, jog 2012 bus nuosaikaus susivokimo metai, ir rinka atsistos į ilgametes savo vėžes – iš lėto atsistatantys užimtumo rodikliai leis nuomos dinamikai judėti bent ties infliacijos riba, o nekilnojamo turto kainos neturėtų lenkti ir infliacijos prie ko grąžins ilgalaikės tendencijos realijų suvokimas ir išvadų darymas...